Program de lucru:
Luni - Vineri: 8.00 - 18.00

069 02 88 41 / 060 40 00 52
060 75 40 40 / 068 88 40 40

CATALOG

Panouri solare sau fotovoltaice?

festelita1.jpg

Un colector solar este un dispozitiv care transformă energia solară în căldură. Pe de altă parte, într-un panou fotovoltaic, energia radiației solare este transformată în electricitate. Așa că obținem căldură de la colectoare solare și electricitate de la panouri fotovoltaice.

Care este diferența dintre o celulă fotovoltaică și un panou fotovoltaic?

Celula este o bucată de siliciu cu dimensiunile de aproximativ 15x15 cm, care, atunci când este expusă la radiații electromagnetice, generează o tensiune, dar prea scăzută pentru a o folosi în mod util, prin urmare celulele sunt conectate prin câteva până la o duzină de bucăți pentru a forma module. Prin combinarea modulelor într-un mod adecvat, obținem panouri cu o putere de exemplu 250 W.

Care sunt tipurile de panouri solare?

Cele mai populare panouri fotovoltaice sunt panourile de siliciu policristalin, monocristalin și amorf. Panourile monocristaline sunt produse dintr-un cristal de siliciu omogen. Ele prezintă o eficiență ridicată. Culoarea neagră și forma octogonală a legăturilor sunt specifice. Panourile policristaline sunt realizate din multe cristale de siliciu, ceea ce face suprafața lor eterogenă. Sunt mai ieftin de produs decât cele monocristaline, dar în același timp au o eficiență mai mică. Au o culoare albastră caracteristică și o textură neuniformă. Panourile amorfe sunt realizate din siliciu necristalin, de aproximativ 2 micrometri grosime, aplicate pe un strat de sticlă, plastic sau tablă.

Câtă energie electrică pot obține de la panourile solare? Care este unghiul optim de înclinare al panourilor?

Cantitatea de energie generată depinde de mai mulți factori. Numărul de panouri instalate este important, dar amplasarea și aranjarea panourilor joacă un rol important. De exemplu, nu are sens să instalați panouri solare în apropierea copacilor, deoarece randamentul energetic va fi limitat din cauza umbririi existente. În plus, orientarea panourilor spre est sau vest limitează potențialul de instalare. Așadar, cel mai bine este să instalați panourile într-un spațiu care nu va fi umbrit în cea mai mare parte a zilei, așezându-le la un unghi de aproximativ 35 de grade față de orizontală, cu partea frontală a panoului orientată spre sud. Se estimează că vom obține aproximativ 900-1100 kWh dintr-o instalație de 1 kWp. (kWp - kilo Watt de vârf - puterea de vârf a panoului / instalație).

Dar energia pe care nu o voi folosi?

Este posibil să vindeți energie în rețea sau să o stocați în baterii. Pentru a crește autoconsumul, se folosesc dispozitive care transferă energie către, de exemplu, un încălzitor electric sau o pompă de căldură în perioadele de producție ridicată.

Se pot instala astfel de panouri pe fiecare acoperiș?

Aproape fiecare cerință este o bună orientare a acoperișului, adică spre sud. Panta acoperișului este de asemenea importantă, dar în cazul acoperișurilor plate sau ușor înclinate se folosesc cadre de corectare a unghiului.


Back to the list